Slovenskú vlajku by Gönci nevymenil za nič: "Rola ma hecuje"

27.07.2012 Celý región

Londýn 27. júla (TASR) - Národná vlajka na otváracom ceremoniáli olympijských hier patrí do rúk tým, ktorí vzorne reprezentujú krajinu alebo sú jej nosným vývozným artiklom na športovom poli. Voľba Slovenského olympijského výboru padla v Londýne na strelca Jozefa Gönciho, a ten si ctenú úlohu vlajkonosiča cení dokonca viac ako štart v jednej disciplíne na OH.

Skúsený reprezentant v roku 2000 pred OH v Sydney skladal do rúk prezidenta olympijský sľub spolu s basketbalistkou Zuzanou Žirkovou a na sklonku aktívnej kariéry sa mu dostalo tak ďalšej významnej pocty zo strany SOV. "Momentálne by som tú zástavu nedal nikomu do rúk. Tešil som sa na to, odkedy som sa to dozvedel, že budem mať tú česť. Aj keby ma to malo stáť účasť na prvých pretekoch, chcem to zažiť," postavil vysoko svoju špecifickú účasť na slávnostnom defilé Gönci. "Je to aj zodpovednosť, bude sa na vás pozerať miliarda ľudí. Verím, že keď teraz nastúpi Slovensko na štadión a ľudia uvidia našu nádhernú vlajku, televízne spoločnosti nepustia reklamu."

Otváracia slávnosť je na programe v piatok o 21.00 miestneho času, čo znamená, že pretekári a účastníci sprievodu sa dostanú do postelí hlboko po polnoci, i keď z Olympijského štadióna to do dediny športovcov majú len kúsok. "Potrebujem aj únavu, človek lepšie spí, keď je unavený. Pred pretekmi potom hlava nerozmýšľa iba nad nimi, ale počas spánku 'resetuje' a oddychuje. Takáto únava príde vhod. Teraz mám však aj dva dni na regeneráciu pred prvou súťažou, takže je to v norme," dodal najúspešnejší slovenský strelec histórie.

Päťnásobný olympionik sa predstaví v areáli Royal Artillery Barracks v troch disciplínach a rola vlajkonosiča bude vraj aj dobrou vzpruhou pre jeho športové výkony. "Celkovo ma to hecuje, že SOV mi zveril do rúk zástavu a môžem byť prvý, kto pôjde na štadión a bude viesť výpravu. Snažím si však udržať odstup, nemám až také ciele ako najväčšie hviezdy našej výpravy, vodní slalomári, pokúsim sa však o dobrý výsledok."

Olympiáda je pre strelcov to najcennejšie, Gönci vyzdvihol rovinu štvorročného obdobie snaženia seba i svojich kolegov, ktoré jednotlivými sitami kvalifikácie pošle pod päť kruhov iba tých najlepších. "Na olympijských pretekoch sa popasujete s najlepšími z celého sveta, ktorí sa sem dostali za úplne iných nominačných kritérií. Je tu špička a na takejto úrovni, i keď je to skreslené, je jedno, ako tu obstojíme, hlavná vec, že sme tu. Ale ja verím, že ako výprava budeme úspešní. Osobne som nervózny z celého a potrebujem, aby bola za mnou prvá disciplína. Rozhodnú prvé výstrely, keď sa tam chytím, tak by to mohli byť dobré preteky. Teším sa na preteky, lebo sú to emócie, ktoré sa neopakujú každý deň," dodal.

Šance streleckej "divízie" výpravy vidí Gönci pomerne optimisticky. Sľubuje prekonanie výkonu spred štyroch rokov, keď sa výkon trapistky Zuzany Štefečekovej zaleskol striebrom. "Baby podľa mňa dokážu zopakovať Peking a tipujem, že dve medaily strelci prinesú."
 

Vyberte región